OGLAS - REKLAMA

Smanjite garderobu i poboljšajte svoj stil u 7 jednostavnih koraka

ormar

Zaposlena mama mora da zna kako: Smanjiti svoj ormar i poboljšajti svoj stil u 7 jednostavnih koraka. Sačuvajte samo ono što stvarno volite.

Prevelik broj jakni, cipela i ostale odječe su glavni krivac za neuredne ormare. Nekome razlog za smanjenje vlastite garderobe može biti kolabriranje ormara, dok neko može odabrati bilo koji svoj razlog za operaciju čišćenja ormara. Možda se selite i hoćete da smanjite broj paketa za ponijeti sa sobom. Možda vam je dosta da trošite bekonačno vrijeme na odabir odjeće svako jutro. Vjerujete, svi su jednako valjani. Oslobađanje prostora u ormaru je pročišćavajuće i oslobađajuće iskustvo. Još kao bonus, dobijete više prostora u ormaru! Ovdje ćemo vam predložiti sedam koraka pospremanja i pravljenja smanjenje kolekcije koja će vam odgovarati.

capsulecloset1

1. Počnite od Vaših cipela. Sakupite sve vaše cipele na jedno mjesto i razmislite šta često nosite, koje cipele stvarno volite, a koje su završile sa svojim najboljim danima. Svakako u obzir uzmite i vaš stil, te izvagajte vaše opcije. Naprimjer, ako ste nastavnica fizičkog, sigurno ćete trebati nekoliko pari sportskih cipela. Odaberite jedan ili dva para ravnih, nekoliko pari tenisica (jedino ako niste učitelj plivanja), nekoliko pari sa potpeticama, čizme i neke ljetne cipele. U idealnom slučaju ne biste trebali imati više od 9 pari obuće. Ostatka se riješita tako što ćete ih pokloniti ili ih se riješiti na neki ekološko prihvatljiv način.

2. Odaberite tri riječi koje opisuju vaš stil. Dok pretražujete garderobu mislite na te tri riječi. Možda ste “umjetnica, pristalica jednobojnih kombinacija i moderna”, ili “retro, pod uticajem Skandivaskog stila i volite svijetle boje”. Možda su riječi “pametna, sofisticirana i individualista” one koje vas najbolje opisuju? Kako budete pregledali odjeću podignite svaki komad i pitajte se da li se uklapa u te vaše tri riječi. Sada je na vama da tri riječi koje ste odabrali budu matra vašeg stila.

3. Imajte sistem za sezonsku odjeću. U toplim danima pospremite vašu omiljene veste, jakne, kapute, šalove i ostalu topliju odjeću. Obrnuto, u hladnim danima se pobrinite danima se pobrinite da toplija odjeća bude na dohvat ruke, a pospremite suknje, šorceve, majice na bretele i ostale ljetne stvari. Za ovo možete iskoristiti ladice, otomane, kauče ili podkrevetske kontejnere. Vakumske kese su idealne za ovu vrstu pospremanja. U tim kesama odjeću možete stisnuti tako da zauzima manje prostora, a odeća će u tim kesama biti čista mjesecima. Kako budete sortirali sezonsku odjeću razmislite da li ćete i sljedeće godine biti zaljubljeni u omiljeni komad od ove sezone, ako imate sumnji donirajte ga, poklonite ili ga se riješite na ekološki prihvatljiv način.

4. Odaberite odječu za specijalne prilike. Neke komade odječe koje ste nosili samo jednom ili koji za vas imaju sentimentalnu vrijednost, večernje toalete, posebna odijela, vjenčana haljina. MOžda su to samo neki odjevni predmeti koje ste nosili za vrijeme prolaska Halejeve komete. Takve odjevne predmete spremite u poseban odjeljak u ormaru ili u jedan kraj ormara. Odječu koju ne nosite ili je uskoro nećete nositi isplati se čuvati ako zaista imate mjesta.

5. Napravite konačni odabir. Sada kada ste rasčistili šta se više ne uklapa ili se uklapa u vaš stil ili se oblači u određeno doba godine, možete se baciti na posao. Nastojte da sačuvate samo tri do pet komada svakog odjevnog predmeta: hlače, topovi, veste, haljine… Onda, u sljedećoj sezoni napravljene praznine možete pažljivo i štedljivo popuniti novim odjevnim komadima. Npr. ako volite suknje i bluze, potražite različite krojeve, ali ostanite vjerni onome što volite.

6. Pregledajte vaše modne dodatke. Pregledajte vaše kaiševe, šalove, novčanike, torbe, nakit. Uklapaju li se u vaš stil i sa vašom odabranom garderobom? Budite sigurni da ste ostavili samo one koji su uklapaju u stil koji ste definisali sa tri riječi sa početka ovog teksta. Zatim, možete ih organizovati u ladice koje već imate ili da investirate u nove. Ukoliko su vam ove stvari lako pri ruci, lakše će vam ujutro biti da odaberete šta ćete danas nositi.

7. Donirajte ono što više ne želite. Sada kad ste odabrali ono što ćete zadržati, spakujte stvari od kojih se rastajete. Ukoliko niste sigurni, zadržite ih još neko vrijeme, za slučaj da si ispostavi da vam ipak nedostaju. Međutim, ukoliko ste sigurni u vaš odabir, možete pokušati i prodati neke stvari. Nije zgoreg i zaraditi nešto novca. Napravite razmjenu s nekim ili poklonite nekome. Na kraju, pokušajte da živite sa, na ovaj način, smanjenom garderobom prije nego što investirate u bilo koji drugi komad odjeće. Uskoro bi ste mogli primjetiti da vam nije potrebno što više odjeće, a za sretniji i samopouzdaniji novi izgled.

SHARE THIS

NAPIŠI KOMENTAR

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

Tehnika za lakše uspavljivanje beba

16/09/2016 . Objava: mamaba

Teorija po kojoj je lakše uspavati bebe, sada je i dopunjena. Kako smiriti bebu koja plače? Poslušajte provjerene savjete! Bebe se rađaju manje razvijene od drugih sisara, pa se prva tri mjeseca života nazivaju “četvrto...

POGLEDAJ JOŠ

EVO ZAŠTO SU NAJBOLJI: Govor gradonačelnika Osla će vas natjerati da se zamislite

16/09/2016 . Objava: mamaba

Piše: Elvir Padalović, Preuzeto sa: Magazin бука.com Vjerujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS