OGLAS - REKLAMA

Prve sedmice trudnoće

rana_trudnoca

Prve sedmice trudnoće

Svjesni ste da ćete dobiti bebu, puno se novog dešava u vašem tijelu. Već je prošlo vrijeme za prvu mjesečnicu, a sa dva puta toliko vremena (otprilike 8 sedmica) već je prošlo skoro dvije trečine do kraja prvog trimestra.

Tijelo doživljava promjene

U ovom periodu mnoge trudnice se uopšte ne osječaju drugačije, ali bez obzira na to, mnogo toga se sa vašim tijelom događa. Stvara se mnogo hormona koji pomažu održavanju života djeteta, grudi se pripramaju za hranjenje prinove. Vjerovatno ste često umorni i imate mučnine. Često se može dešavati da se osječate iscrpljeno, žene koje inače dugo osteju budne ili inače rade mnogo sati, često budu iznenađene da moraju na spavanje ranije nego obično. Čak se dešava da se bude prilično iscrpljene, toliko da im treba sna i preko dana. Drugi uobičajeni simptom rane trudnoće je mučnina, tzv. jutarnja mučnina.

Fizičke promjene

Broj otkucaja srca se povećava, moguće do 10-ak otkucaja u minuti. Dojke se povećavaju, može vam se činiti i da su osjetljivije nego inaće.
Metabolizam kod trudnice se ubrzava za 10 do 25 procenata. Moguće je da ste na težini dobili između 900 i 1400 grama. Mali postotak te težine čini dijete, ostatak je težina maternice i novostvorena posteljica.

Olakšavanje simptoma trudnoće:

Iscrpljenost – nemojte se boriti sa ovim osječajem, slušajte vaše tijelo i ako je moguće prilagodite raspored vašim potrebama za odmorom.
Mučnina – Nekim trudnicama protiv mučnine pomažu dvopek i krekeri.
Promjene raspoloženja – Ako vam se raspoloženje često mijenja, razgovarajte o tome s partnerom, da i on shvati kako se osječate. Nastavite komunicirati, nemojte isključivati vašeg partnera.

 

Osječaji u trudnoći

Suprotni osječaji su vezani za razdoblje rane trudnoće. Hormonalne promjene mogu vas uznemiriti, npr. briga za budučnost.

Prilagođavanje

Sa jedne strane vrlo ste uzbuđeni zbog dolaska djeteta, jer se vaš život zauvijek mijenja. Da li te planirali dijete ili je vaša trudnoća iznenađenje, sada ste radosni jer postajete majka. Svjesni ste da će promjena vas i partnera uvesti u novi svijet, koji ne možete poznavati sve dok se u njemu ne nađete. Pored toga javljaju se brige, kako će ta promjena uticati na vašu vezu, na posao i na vaš život. Zbog hormonalnih promjena mogžete biti podložni promjenama raspoloženja, plačljivosti i nervozi. Ovaj period neke žene upoređuju sa produženim predmenstrualnim sindromom.

 

Prvi san, uspavana beba

Pitate se da li ste uopšte trudni – Niste prva žena koja je ovo pomislila, u ranoj trudnoći ne mora biti puno fizičkih simptoma trudnoće.

Brinete se da ne dobijate previše na težini. Mnoge žene tokom rane faze jedu više nego obično, to se događa zbog mučnine. Možda ne želite dobiti puno na težini, pokušjte da jedete zdravie grickalice.

Brinete se da nećete imati spontani pobačaj. Najčešći je u prvoj trečini trudnoće, ali svakim danom koji prođe trudnoća je sigurnija. Pojavi li se ikakvo krvarenje javite se ljekaru. Ako ste zabrinuti iz bilo kojeg razloga isto se javite ljekaru. Uputit će vas na potrebne preglede.

Zabrinutost podijelite sa partnerom, razgovarajte, ali se pokušajte opustiti i budite sigurni da će se vaši životi obogatiti, bez obzira s kojim se izazovima kao par suočavate. Bićete bogatiji za još jedan život.

Trudnička mučnina (jutarnja mučnina) ne nalikuje ni jednoj drugoj mučnini koju ste ranije mogli iskusiti. Često je to vrsta neugodne praznine zbog koje imate utisak da morate nešto pojesti. Sa ovom mučninom jelo neće pomoći, ili ta pomoć neće dugo trajati, a može vas poteknuti na povračanje.
Jutarnja mučnina se samo tako naziva, a može vas mučiti i navečer, a one sa manje sreće i u toku cijelog dana. Mučnina nije loša stvar, uzrokovana je povećanim nivoom hormona u tijelu i najčešće je znak zdrave trudnoće.
Ako patite od povećanog umora i mučnine, trebate znati da ćete se sa 13 ili 14 sedmica osječati mnogo bolje.

Uravnoteženju nivoa šećera u krvi pomaže da se jedne manje ali češće. Trebate pronaći hranu bogatu vitaminom B6 i cinkom, mučnina je povezana njihovim nedostatkom. Pomaže jedenje integralnog hljeba ili đumbir u svim oblicima. Možda bude od pomoči da pojedete nešto prije nogo ustanete, npr. krekere ili keks sa đumbirom. Zdrave grickalice imajte cijeli dan pri ruci. Čak i ako povračate, trebate nastojeti da se hranite što zdravije. Banane su bogate vitaminom B6, pomažu da nivo šećera u krvi ne pada.

 

SHARE THIS

SLIČNI TEKSTOVI

NAPIŠI KOMENTAR

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

Tehnika za lakše uspavljivanje beba

16/09/2016 . Objava: mamaba

Teorija po kojoj je lakše uspavati bebe, sada je i dopunjena. Kako smiriti bebu koja plače? Poslušajte provjerene savjete! Bebe se rađaju manje razvijene od drugih sisara, pa se prva tri mjeseca života nazivaju “četvrto...

POGLEDAJ JOŠ

EVO ZAŠTO SU NAJBOLJI: Govor gradonačelnika Osla će vas natjerati da se zamislite

16/09/2016 . Objava: mamaba

Piše: Elvir Padalović, Preuzeto sa: Magazin бука.com Vjerujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS