OGLAS - REKLAMA

Prečisto okruženje nije dobro za djecu

djeca-igra

Istraživanje objavljeno u “Journal of Allergy and Clinical Immunology” pokazalo je kako djeca koja odrastaju u prilično čistoj okolini češće se razbolijevaju, podložnije su alergijama, a nerijetko i astmi.

Zbog straha od bolesti i infekcija mnoge moderne mame danas su opsjednute zarazama i zbog toga po cijele dane pokušavaju bebu i njezino okruženje održati besprijekorno čistim, te dezinficirati sve što bi beba mogla dodirnuti.

Na zaraze treba pripaziti, ali i druga istraživanja su došla do rezultata da mame opsjednute čistoćom pretjeruju, te zbog toga ponekad štete vlastitoj djeci.

Istraživanje objavljeno u “Journal of Allergy and Clinical Immunology” pokazalo je kako djeca koja odrastaju u prilično čistoj okolini češće se razbolijevaju, podložnije su alergijama, a nerijetko i astmi.

Jedan od rezultata, do kojih se došlo istraživanjem, jeste da djeca koja su do 1 godine bila izložena ponekoj psećoj i mačjoj dlaci, kao i bakterijama u umjerenim količinama, pokazala su se kao puno zdravija i imala manje alergija do 3 godine od djece koja su odrastala u savršenoj čistoći.

Ovim se ne promoviše neodržavanje čistoće, niti se tvrdi da u kućama treba obavezno imati životinje ili insekte, već se ne preporučuje biti prečist. Svakako da vaša i djetetova okolina treba biti čista, kao i dječije ruke i ruke ljudi s kojima dijete doalzi u dodir, preporuka je samo da se ne dezinficira baš sve što bi dijete moglo dohvatiti. Koliko god se trudili da dijete držite u dezinficiranoj okolini, u jednom trenutku dijete će doći u dodir sa okolinom koja nije pod vašom kontrolom, tada bi mogli početi djetetovi a i vaši problemi.

Izvor: index.hr

SHARE THIS

SLIČNI TEKSTOVI

NAPIŠI KOMENTAR

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

Tehnika za lakše uspavljivanje beba

16/09/2016 . Objava: mamaba

Teorija po kojoj je lakše uspavati bebe, sada je i dopunjena. Kako smiriti bebu koja plače? Poslušajte provjerene savjete! Bebe se rađaju manje razvijene od drugih sisara, pa se prva tri mjeseca života nazivaju “četvrto...

POGLEDAJ JOŠ

EVO ZAŠTO SU NAJBOLJI: Govor gradonačelnika Osla će vas natjerati da se zamislite

16/09/2016 . Objava: mamaba

Piše: Elvir Padalović, Preuzeto sa: Magazin бука.com Vjerujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS