OGLAS - REKLAMA

Planiranje trudnoće – ciklus, ishrana, odlazak ljekaru

Planirate trudnoću?

Hoćete da imate dijete. Ta odluka će vam zauvijek promijeniti život na najljepši mogući način. Pokušaji začeća mogu biti napeto razdoblje, ipak, većina parova ovdje ne iskusi probleme. Ne očekujte da će se začeće dogoditi odmah, ali za nekoliko mjeseci bi ste mogli čekati svoje dijete.

Novi način života

Prije nego što počnete s nastojanjima da zatrudnite, trebali bi ste promisliti o vašem novom životu.
Ne trebate raditi nikakve radikalne promjene, ali neke stvari vi i vaš partner možete uraditi da bi uradili što možete za vaše i zdravlje djeteta.

Ishrana

Za trudnice zdrava ishrana je uglavnom ona koju i inače smatramo zdravom: svježe voće, svježe povrće, ograničavanje količine prerađene hrane, keksa, slatka i loših masnoća. U trudnoći izbjegavajte nedovoljno termički obrađeno meso, neoprano povrće i nedovoljno opranu zelenu salatu, nepasteriziranu hranu i sireve, posebno buđave. Ovu hranu slobodno izbjegavajte i tokom perioda u kojem nastojite da zatrudnite.
Folna kiselina se preporučuje od prvog pokušaja začeća pa do trenutka kada počnete uzimati vitamine za trudnice (količina: 400 mikrograma, ali se svakako posavjetujte sa ljekarom). Dokazano je da folna kiselina smanjuje pojavu spine bifide i drugih malformacija neuralne cijevi.
Prvi korak ka zdravijoj prehrani je pregled svakdnevnog unosa hrane. Tokom rane trudnoće apeti se može gubiti i pojačavati. Nastojte da u toku dana jedete različitu hranu. Prosječno je za ženu potrebno oko 2 200 kalorija dnevno, u trudnoči je to oko 300 kalorija više.

Pušenje

Da bi ste izbjegli rizik za svoje zdravlje i za zdravlje djeteta, nemojte nikako pušiti. Dim izlaže vas i vaš fetus štetnim hemijskim spojevima, to su nikotin, katran, karbon monoksid. Ukoliko vi ili neko drugi puši u blizini djeteta, ono je izloženo štetnim učincima dima. Zato je od životne važnosti da vi i drugi u blizini djeteta prestanu pušiti.

Alkohol

Alkohol može uzrokovati opasno stanje – fetalni alkoholni sindrom (FAS). Teško opijanje može doprinijeti spontanom pobačaju. Da bi ste bili sigurni od toga, alkohol u trudnoči nemojte piti.

Razmotrite i sljedeće

Bilo koje zdravstveno stanje zbog kojeg vi ili partner redovno uzimate lijekove, povod je za razgovor sa ljekarom. Ukoliko u vašoj ili porodici partnera postoji urođeno ili genetsko stanje, također razgovarajte s ljekarom. Ako postoje razlozi zbog kojih bi ste trebali biti zabrinuti, prije pokušaja začeća, razgovarajte i sa  genetičarom.
Niste bolovali rubeolu. Ukoliko mislite da niste zaštićeni od rubeole, inače bolest koja ukoliko se dobije u trudnoči može naštetiti djetetu, zatražite od ljekara pretragu krvi. Vakcinaciju u slučaju potrebe uradite najmanje tri mjeseca prije začeća.

Provjerite imunitet na vodene ospice.

woman-358779_640

Pokušaji začeća

Ne brinite puno o tempiranju seksa na dan ovulacije – parovi koji vode ljubav tokom cijelog mjeseca najbrže začnu. Uživajte u vašem seksualnom životu. Ipak, trebate znati da je najplodniji period sredina menstrualnog ciklusa.
Smanjite unos kafe, ukoliko pijete više od dvije šolje kafe dnevno možete odgoditi začeće. Ukoliko stresno živite, pokušajte stvari prihvatati manje stresno nego inače. Ne postoji konkretan dokaz da stres utiče na začeće, ali sigurno neće štetiti da isti smanjite.

Menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus obično traje 28 dana, tokom kojih se maternica priprema za oplodnju. Sluznica meternice (endometrij) postaje zadebljana kako  bi mogla primiti oplođeno jajašce. Ako se to ne dogodi maternica se počinje ljuštiti. Folikulstimulirajuči hormon (FSH) uzrokuje sazrijevanje jajašca, a luteinizacijski hormon (LH) pospješuje rast i prskanje ovarijskog folikula i izlazak jajašca. Razina estrogena pred ovulaciju je na vrhuncu, a porast nivoa progesterona potiče sluznicu maternice na ljuštenje. Ovulacija započinje oko 14. dana ciklusa, a najplodnije razdoblje je od 12. do 16. dana ciklusa.

Problemi sa plodnošću

Malo je vjerovatno da će baš vas pogoditi. Devet od deset parova uspije začeti dijete u toku prve godine pokušavanja. Pola preostalih to uspije u toku druge godine.

tool-317111_640Godine su bitne

U dvadesetim je mala vjerovatnoća da ćete imati problema sa začećem, zato ne morate ići ljekaru ako u prva dva tri mjeseca ne bude rezultata. Ukoliko ste u tridesetim ili četrdesetim i ne začnete nakon šest mjeseci pokušaja, trebate otiči ljekaru-ginekologu po savjet. Često parovi koji zatraže profesionalni savjet lako začnu dijete baš tada, bez potrebe za intervencijom. Vjerovatno se tijelo pripremi u strahu od problema. Period pretraga zna biti težak za svaki par, posebno ako ste okruženi sa trudnim prijateljicama.  Odluku o začeču je najbolje ne saopštavati okolini, jer bi ste se mogli početi suočavati sa čestim dobro namjernim pitanjima očekujete li već dijete. Stoga razmislite da li ćete i s kim podijeliti tu svoju odluku ili ćete je sačuvati za vas i vašeg partnera.

 

Zadržite malo distance prema vašoj odluci

Nastojte da pokušaji dobijanja djeteta ne postanu središnji dio vaših života. Planirajte i nemojte sve odgađati zbog mogučnosti da ste trudni. Ako ostanete trudni, prilagodit ćete vaše planove koliko bude trebalo. Dok nastojite da ostanete trudni bitno je da zadržite odeđenu ditancu i uživate, idite na odmore i nemojte odustajati od bilo čega što ste planirali da uradite.

Želite bebu

8.6 GOOD

Ako ste odlučili da proširite porodicu, počnite da pazite na ishranu, otiđite ljekaru, ginekologu, smanjite stres, zaboravite na cigarete i alkohol. Ako će vam to biti prva trudnoća provjerite da li ste imuni na zarazne bolesti iz našeg podneblja, rubeola i vodene ospice. Majčinstvo je važna uloga u životu žene koja se odluči na taj korak, zato uradite što možete da se na to pripremite.

Reader Rating: (1 vote) 1.3

SHARE THIS

SLIČNI TEKSTOVI

NAPIŠI KOMENTAR

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

Tehnika za lakše uspavljivanje beba

16/09/2016 . Objava: mamaba

Teorija po kojoj je lakše uspavati bebe, sada je i dopunjena. Kako smiriti bebu koja plače? Poslušajte provjerene savjete! Bebe se rađaju manje razvijene od drugih sisara, pa se prva tri mjeseca života nazivaju “četvrto...

POGLEDAJ JOŠ

EVO ZAŠTO SU NAJBOLJI: Govor gradonačelnika Osla će vas natjerati da se zamislite

16/09/2016 . Objava: mamaba

Piše: Elvir Padalović, Preuzeto sa: Magazin бука.com Vjerujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS