Nemojte da pravite ovih 10 grešaka! One će uništiti život vašoj ćerki!

odnosmajkeicerke

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!

 

Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade skoro sve …

U ovom članku ćemo razmotriti 10 glavnih grešaka koje čine roditelji u komunikaciji sa svojim ćerkama!

Odnos majke i ćerke je – jedan od najozbiljnijih u životu svake žene. Način na koji se majka ponaša prema djevojčici u ranom djetinjstvu i kasnije u periodu odrastanja, utiče na njenu dalju sudbinu! Uloga roditelja u vaspitanju djece – je bolna tema za mnoge roditelje, što ne iznenađuje.

Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade skoro sve …

​1. Odsustvo ličnog primjera

Umjesto da svojoj ćerki kažete: “Moraš da naučiš da kuvaš”, treba da kažete: “Hajde da zajedno skuvamo ukusnu supu”. I da to uradite! Kada djevojčica vidi da majka sa zadovoljstvom to radi, ona takođe želi da to nauči.

2. Osuđujući stav prema seksu

Ako od djetinjstva djevojčici sugerišu osuđujući stav pema muškarcima da njima “samo jedno treba”, ona odraste sa osjećanjem da su svi muškarci – nasilnici, a seks – odvratno zanimanje.

3. Paradoksalna protivrečnost

Kao seks je – prljava stvar, ali svakoj djevojci sugerišu da se uda i rodi dijete, i poželjno je da to učini do 25. godine. Rezultat takvih protivrečnih usmjeravanja – je strah od svakog odnosa.

4. Prenaglašena briga

Ako u djetinjstvu majka previše brine o ćerki, izrasti će deformisana ličnost bez sopstvenog mišljenja, sa kojom okruženje može da manipuliše bez ikakvih problema.

5. Negativni obrazac oca

Ako se ćerki govori da joj je otac “budala”, djevojčica se osjeća krivom što je takav čovjek njen otac. Sa ovim osjećanjem krivice žena ne može da se nosi cio preostali život, pokušava da udovolji drugima i da dokazuje, da u njoj nema lošeg nasleđa.

6. Fizičko nasilje

Tjelesno kažnjavanje ponižava djevojčice čak više nego dječake. Ako djevojčicu tuku, ona će odrasti sa sklonostima prema obrascu žrtve i biraće agresivne partnere.

7. Nedovoljno pohvale

Ako djevojčicu nedovoljno hvale, ona će odrasti bez ljubavi prema sebi i neće moći da bude punopravni partner u odnosima.

8. Svađe pred djetetom

Svađe u prisustvu djeteta su – udar na njegovo mentalno zdravlje. Ne treba zaboraviti da dijete često preuzima odgovornost za sve što se dešava u porodici.

9. Odsustvo komunikacije

Ako se sa djevojčicom malo razgovara, ne odgovara na njena glupa pitanja, posebno u periodu adolescencije, ona gubi kontakt sa roditeljima i osjeća se napušteno. Razgovor je nešto čega nikad nije dovoljno kada je u pitanju podizanje djece.

10. Nepravilno ustrojstvo života

Ne smije se govoriti djevojčici da njen život obavezno treba da sadrži neke stavke: brak, djecu, gubitak težine, neki određeni posao … Djetetu se treba sugerisati da ima pravo da se bavi sa čim želi. Samo u tom slučaju će izrasti sigurna u sebe i srećna žena!

Bilo bi divno kad bi se model vaspitanja, na koji smo se svi navikli, promijenio na bolje. Recite u komentarima, šta mislite povodom ovoga!

 

Preuzeto sa bebamur.com

SHARE THIS

SLIČNI TEKSTOVI

NAPIŠI KOMENTAR

five × one =

Vratit će koži elastičnost i pomoći da se obnovi Ovih dana većina Vas koji imate malu djecu čuli ste pjesmicu “Peri, peri, ruke dobro operi, dobro nasapunjaj ti…”. A šta sa kožom ruku nakon toliko...

POGLEDAJ JOŠ

Maske za lice nisu za svu djecu

24/04/2020 . Objava: mamaba

NA ŠTA TREBA PRIPAZITI DOKTORI IZ NJEMAČKE UPOZORAVAJU Maske za lice nisu za svu djecu, a u ovim situacijama mogu biti i vrlo opasne Odlukom Vlade Federacije BiH te odlukom Vlade Republike Srpske svi građani,...

POGLEDAJ JOŠ

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka! One će uništiti život vašoj ćerki!

18/04/2020 . Objava: mamaba

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS