Zdravlje muškarca: Nekoliko savjeta kako sačuvati plodnost

par-na-kisi

Nezdrav način života može predstavljati veliku opasnost za spermatozoide. Muškarci koji o tome na vrijeme vode računa, kasnije će manje morati da brinu o plodnosti u godinama kada im plodnost bude potrebna.

Bolje sprečiti nego liječiti! Pročitajte sljedeće i pokušajte da primjenite, time možete povečati svoje šanse za duži period plodnosti u vašem životu.

pexels-photo-67442

Izbjegavajte stres

Često ste pod stresom ili ne spavate dovoljno, posljedica može biti loš rad nadbubrežne žlijezde, a koja utiče na proizvodnju spermatozoida. Odvojite vrijeme za opuštanje, popodnevno drijemanje ili druženje sa prijateljima.

Donji veš

Komotan donji veš može da pomogne proizvodnju sperme. Iskoristite vrijeme u kući da budete samo u donjem vešu.

Probajte bilje

Neke bilje potpomažu proizvodnju sperme, poput ruzmarina, zelenog čaja ili kurkume.

 

Prebacite se u nepušaće

Pušenje može da izazove oksidativni stres i da ošteti spermu.

Pazite na unos aminokiselina

Aminokiseline su gradivni blokovi proteina, koji su važni za zdravu spermu. L–arginin i L-karnitin koriste se za liječenje muškog steriliteta. Esencijalne aminokiseline najviše su zastupljene u namirnicama životinjskog porijekla, mesu, ribi, jajima i mliječnim proizvodima. Ima ih i u hrani biljnog porijekla, mahunarke, žitarice, orasi, soja.

Konzumirajte orahe i sjemenke

Orasi, bademi i brazilski orah su puni selena, cinka i bakra koji potpomažu spermatozoide. U studiji u časopisu Journal Biology of Reproduction, otkriveno je da su muškarci koji su jeli oko 2, 5 grama oraha dnevno popravili vitalnost, morfologiju i pokretljivost sperme.

Plastika

Muškarcima koji su izloženi ftalatima, grupi hemikalija koje se nalaze u plastičnoj ambalaži, proizvodima za kosu, treba 20 procenata više vremena da začnu bebu. Radije se odlučite za staklo i informišite se o bezbjednosti proizvoda.

 Počnite ići u teretanu

Vježbanje povećava nivo testosterona i pomaže vam kod proizvodnje sperme. Budite obazrivi, jer prekomjerno vežbanje i treniranje može da isrcpi vitamine i sačuvane hormone.

Izbacite brzu hranu

Konstantno unošenje brze, masne, prerađene hrane u organizam, može da utiče na plodnost. Morate da unosite kvalitetnu hranu kako bi vaš organizam funkcionisao besprekorno. Brzu hranu zamenite voćem i povrćem.

Izvor: Men’s Health

 

SHARE THIS

1 COMMENT

NAPIŠI KOMENTAR

three + 18 =

Vratit će koži elastičnost i pomoći da se obnovi Ovih dana većina Vas koji imate malu djecu čuli ste pjesmicu “Peri, peri, ruke dobro operi, dobro nasapunjaj ti…”. A šta sa kožom ruku nakon toliko...

POGLEDAJ JOŠ

Maske za lice nisu za svu djecu

24/04/2020 . Objava: mamaba

NA ŠTA TREBA PRIPAZITI DOKTORI IZ NJEMAČKE UPOZORAVAJU Maske za lice nisu za svu djecu, a u ovim situacijama mogu biti i vrlo opasne Odlukom Vlade Federacije BiH te odlukom Vlade Republike Srpske svi građani,...

POGLEDAJ JOŠ

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka! One će uništiti život vašoj ćerki!

18/04/2020 . Objava: mamaba

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS