Jeste li probali sami napraviti sok od zove?

zovaSok od zove | mama.ba

Jeste li probali sami napraviti sok od zove?

Vjerujemo da veliki broj odrasle populacije naših prostora zasigurno je nekada u djetinjstvu probala domaći sok od zove. Većina te djece jednom probala ponuđeni sok od mame, nane ili bake i nikada više. Najčešće zbog jakog okusa i mirisa. Drugi su pak više voljeli kupovne sokove iz prodavnica, naročito kada su se na tržitu Balkana počela prodavati gazirana pića.

Sada, možda i nekih 30 godina nakon tog perioda, kada su ta djeca postala odrasli ljudi i kada se sve više vraćamo prirodi i njenim blagodetima i zdravoj hrani domaći sokovi su opet aktualni pa i sok od zove.
Zova cvjeta u kasno proljeće. Njen miris ne možete ne prepoznati u prirodi, na ulici. Taj miris nas vraća u djetinjstvo i tjera nas na razmisljanje o pravljenju soka od zove za porodicu.
Donosimo Vam jedan od recepata za brzo spremanje soka/sirupa od zove.
Neka Vam ovaj recept bude početna mjera koju ćete kasnije povećavati zavisno koliko želite intenzivan okus i miris te slatkoću.
– 10 zrelih cvjetova, opranih i očišćenih od eventualnih bubica
– Litar vode
– 1 limun
– Kilogram šećera
– Limunska kiselina
– Staklene posude sa čepom za dobro skladištenje
– Prelijte cvjetove zove sa vodom u koju ste dodali limunsku kiselinu te limunom isječenim na kriške. Koru limuna ne morate guliti. Najbolje bi bilo da koristite organski limun ali ako isti nemate možete limun kratko potopiti u vodu u koju ste dodali soda bikarbonu kako bi se kora očistila od eventulanih pesticida.
– Dobro izmiješajte i ostavite da odstoji na hladnom i tamnom mjestu 24 sata.
– Drugi dan kroz cjediljku procijedite tečnost pa dodajte šećer i dobro promiješajte. Ostavite da stoji još 24 sata uz povremeno miješanje.
– Nakon 48 sati sirup je spreman za sipanje u boce. Na ovaj ga način možete čuvati do godinu dana na hladnom i tamnom mestu.

SHARE THIS

NAPIŠI KOMENTAR

8 + 13 =

Vratit će koži elastičnost i pomoći da se obnovi Ovih dana većina Vas koji imate malu djecu čuli ste pjesmicu “Peri, peri, ruke dobro operi, dobro nasapunjaj ti…”. A šta sa kožom ruku nakon toliko...

POGLEDAJ JOŠ

Maske za lice nisu za svu djecu

24/04/2020 . Objava: mamaba

NA ŠTA TREBA PRIPAZITI DOKTORI IZ NJEMAČKE UPOZORAVAJU Maske za lice nisu za svu djecu, a u ovim situacijama mogu biti i vrlo opasne Odlukom Vlade Federacije BiH te odlukom Vlade Republike Srpske svi građani,...

POGLEDAJ JOŠ

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka! One će uništiti život vašoj ćerki!

18/04/2020 . Objava: mamaba

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS