OGLAS - REKLAMA

Margarin – nezdrava alternativa

puter-margarin

Osim žitarica, kao dio zdrave prehrane mediji i zdravstvene ustanove nametnuli su nam biljna ulja i margarin. Za margarin se tvrdi da je zdrav za srce, snižava kolesterol i tlak, pomaže kod mršavljenja i poboljšava zdravlje u svakom pogledu. Dobro zvuči, ali ima jedan problem – nije istina.

Margarin se proizvodi od biljnih ulja, koja se dobijaju ekstrakcijom sjemena i zrna – soje, kukuruza, suncokreta ili repe. Ekstrakcija nije isto što i stavljanje u presu, kako se dobija maslinovo i ulje kokosa, već je to hemijsko odvajanje ulja uz pomoć hemijskih otapala. Visoka temperatura u procesu prerade u uljima uništava vitamine i antioksidante, te nastaju slobodni radikali koji mogu izazvati velika oštećenja u stanicama i povećati rizik od nastanka raka. Ta ulja su već u startu užegla i nezdrava.

Nakon toga se na brutalan hemijski način, postupkom hidrogenizacije ili očvršćivanja, tekuća ulja mijenjaju u čvrst oblik, uz upotrebu nikla kao katalizatora. Ostaci hemikalija koje se koriste u preradi ulja i margarina ostaju u gotovom proizvodu. Postupku hidrogenizacije nastaju transmasti koje ostaju u biljnom ulju i margarinu, za koje je dokazano da su vrlo štetne za zdravlje.

Masnoće su gradivni materijal za čelijsku opnu koja je po, ključan dio čelije jer omogućavae komunikaciju čelije s okolinom. Ako se u čeliju ugrade neprirodne transmasti, ona više ne radi na normalan način. Što povećava rizik od inzulinske rezistencije, dijabetesa, raka, srčano-žilnih i mnogih drugih bolesti, kao i nepolodnosti. Iako su u mnogim zemljama zabranjene, transmasti se i dalje nalaze u margarinu, ali i u kupovnim keksima, kolačima, sladoledu, mnogim vrstama čokolade i u čipsu.

Mnogi proizvođači tvrde da su prestali s postupkom hidrogenizacije, te da margarin učvršćuju drugim postupkom promjene masnih kiselina, gdje se molekule masnoće najprije razbijaju pa se ponovo spajaju po načelu slučajnosti uz pomoć natrij-metilata. Ali, i te masnoće koje nastaju potpuno se razlikuju od prirodnih masnoća i našem organizmu su neprepoznatljive.

Osjetljive, višestruko nezasićene, masne kiseline u margarinu, već od starta su užegnute (oksidiraju pod djelovanjem temperature, pritiska, zraka i svjetla), pa je ovaj proizvod vrlo neugodnog mirisa i ružne sive boje. Da bi se uklonio ružni miris, margarin se ispire parom i deodorira, a uz pomoć kaustične sode i hemijskih sredstava za izbjeljivanje izbjeljuje se kako bi se uklonila ružna siva boja. Nakon svega dodaju se umjetni okus i umjetna žuta boja, proizvod se pakuje kao ”zdravija alternativa maslacu” i dostavlja na police supermarketa.

 

U margarinu se mogu naći ostaci sljedećih opasnih hemikalija:

  • ekstrakcijski benzin heksan, u određenoj količini eksplozivan, oštećuje živce
  • aceton, zapaljiva tvar, štetan za mozak i živce
  • fosforna kiselina, jaka i opasna kiselina
  • kaustična soda
  • metal nikal kao katalizator kod hidrogenizacije
  • metanol (stvara se od natrij-metilata u postupku promjene masnih
    kiselina)
  • izbjeljujuća sredstva
  • PHA poliaromatski ugljikovodici (jedna od najjačih kancerogenih tvari)

 

Dio ovih hemikalija koristi se u procesu proizvodnje, a dio se stvara kao rezultat kemijskih reakcija u samom procesu. Jedan dio hemikalija čak dolazi s brodova za transport sirovina, jer se u istim tankovima prevoze kemikalije (npr. razna kemijska otapala) i ulja od kojih se pravi margarin.

Pored svega, margarin se sastoji od biljnih ulja u kojima prevladava omega-6, što pridnosi prekomjernom unosu omege-6 u odnosu na omegu-3. Ova neravnoteža izaziva upalne procese u tijelu te je uzročnik mnogih hroničnih bolesti.

Margarin je potpuno neprirodan proizvod prepun opasnih hemikalija, brutalno manipuliran na nivou molekula, te sadrži masnoće strane organizmu sisara. Sve više znanstvenih studija pokazuje vezu između konzumacije margarina i alergija, ekcema, astme, alergijskog začepljenja nosa i ulceroznog kolitisa kod djece.

Možete napraviti eksperiment i ostaviti jedan komad margarina i isti toliki komad maslaca vani u prirodi. Maslac će vrlo brzo nestati, jer će postati hrana raznim životinjama, kukcima i mikroorganizmima koji se nalaze u prirodi, ali margarin će ostati netaknut.

Ne zbog toga što je zdrav za srce, već samo zbog toga što je industriji isplativ, mediji će i dalje reklamirati margarin jer su i oni plaćeni za to. Novac vlada svijetom, ali ipak svaki pojedinac sam odlučuje gdje će uložiti svoj novac. Zato budite svjestan potrošač, a ne žrtva i ne kupujte hranu koja to nije.

Izvor: Slobodna Dalmacija

 

SHARE THIS

SLIČNI TEKSTOVI

NAPIŠI KOMENTAR

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

Tehnika za lakše uspavljivanje beba

16/09/2016 . Objava: mamaba

Teorija po kojoj je lakše uspavati bebe, sada je i dopunjena. Kako smiriti bebu koja plače? Poslušajte provjerene savjete! Bebe se rađaju manje razvijene od drugih sisara, pa se prva tri mjeseca života nazivaju “četvrto...

POGLEDAJ JOŠ

EVO ZAŠTO SU NAJBOLJI: Govor gradonačelnika Osla će vas natjerati da se zamislite

16/09/2016 . Objava: mamaba

Piše: Elvir Padalović, Preuzeto sa: Magazin бука.com Vjerujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS