OGLAS - REKLAMA

EVO ZAŠTO SU NAJBOLJI: Govor gradonačelnika Osla će vas natjerati da se zamislite

oslo

Piše: Elvir Padalović, Preuzeto sa: Magazin бука.com

Vjerujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje karata za javni prevoz zamijenili sa preko 600 000 mobilnih uređaja, koje svako može nositi u svom džepu.

Govor Raymonda Johansena, prvog čovjeka glavnog grada najbogatije zemlje svijeta, dovoljan je razlog da se svi duboko zamislimo u kakvom to svijetu mi živimo.

Prvi čovek gradske administracije Osla otvorio je ovogodišnju sedmicu inovacija u Oslu. Negov govor ekskluzivno prenosimo:

Vaše Veličanstvo, ministrice trgovine i transporta u Vladi, dragi preduzetnici, inovatori…

Želim Vam srdačnu dobrodošlicu u Oslo. Mi smo trenutno grad koji se najbrže razvija u Evropi, koji svake godine prima 10 hiljada novih stanovnika. Oslo je kompaktan grad sa mladom i tehnološki obrazovanom populacijom.

Oslo ima sve preduslove za jedno inovativno okruženje.

Glavna tema ovogodišnje Sedmice inovacija u Oslu su moćni parovi (powercouples). Budućnost leži u vašim glavama, ali i u tuđim glavama. Radikalne inovacije se dešavaju kada se udružuju znanja koja se nikad prije nisu mogla udruživati.

Budućnost leži u uspostavljanju mostova između postojećih i novih, međugraničnih, interdisciplinarnih… Svi oni se udružuju kako bi zajednički radili na prevazilaženju izazova koji su pred njima.

Nema oponenata, sve su to sinergije koje pokreću budućnost.

Oslo je partner “moćnih parova”. Mi obezbjeđuemo javne usluge za više od 660 hiljada stanovnika, u obrazovanju, zdravstvu, socijalnim uslugama, za djecu, studente, i za starija lica.

Verujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje karata za javni prevoz zamijenili sa preko 600 000 mobilnih uređaja, koje svako može nositi u svom džepu.

Zato moramo koristiti tehnologiju u medicini kako bismo pomogli starijim licima-našim sugrađanima, koji žele da žive na sigurnom u svojim domovima, umjesto da budu smješteni u Domove za starija lica.

Zamislite Vašu baku koja sjedi za kuhinjskim stolom, čekajući da joj dođe pomoć iz našeg centra za njegu. Zamišlja: Kada će njega doći, ko će doći danas, i da li bi bilo moguće da joj taj neko pokupi novine iz poštanskog sandučeta. Ako bi imala tablet koji bi se spojio sa socijalnim radnikom, ona bi mogla vidjeti ko dolazi, sa njegovom slikom i imenom. Znala bi kada će doći i ona bi bila u mogućnosti da mu pošalje poruku da ga upita da li bi joj mogao pokupiti novine. Njen život bi bio jednostavniji, a takav život bio bi, na kraju krajeva, mnogo bezbjedniji. Mi zasad nemamo ova rješenja. Ali možda upravo neko od vas to može uraditi.

Inovacije su globalna tema. One pozivaju sve ljude da učestvuju. Za razliku od ostalih gradova, mi u Oslu imamo jako malo hijerarhije.

Mi smo navikli da djelujemo interdiscliplinarno, zato želimo da “moćni parovi” budu na dnevnom redu.

Velike ideje se rađaju iz znanja i poštovanja različitosti. Zamislite kako bi svijet izgledao kada bismo svi udružili naše glave.

Dobrodošli na Sedmicu inovacija u Oslu 2016.

Oslo, tour video:

SHARE THIS

SLIČNI TEKSTOVI

NAPIŠI KOMENTAR

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

Tehnika za lakše uspavljivanje beba

16/09/2016 . Objava: mamaba

Teorija po kojoj je lakše uspavati bebe, sada je i dopunjena. Kako smiriti bebu koja plače? Poslušajte provjerene savjete! Bebe se rađaju manje razvijene od drugih sisara, pa se prva tri mjeseca života nazivaju “četvrto...

POGLEDAJ JOŠ

EVO ZAŠTO SU NAJBOLJI: Govor gradonačelnika Osla će vas natjerati da se zamislite

16/09/2016 . Objava: mamaba

Piše: Elvir Padalović, Preuzeto sa: Magazin бука.com Vjerujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS