Djeca koja idu u vrtić imaju manje problema s ponašanjem

vrtic – obdaniste

Dobre vijesti za roditelje: Djeca koja idu u vrtić imaju manje problema s ponašanjem

Poznata je tvrdnja da pohađanje dječjeg vrtića može potaknuti govor i razmišljanje kod djeteta, a kasnije uticati na uspjeh u školi. U Francuskoj je provedeno istraživanje na preko 1000 djece u uzrastu do tri godine kako bi se dobio uvid u uticaj vrtića na ponašanje djeteta.

Općenito, jedno od šest djece ima probleme s ponašanjem poput hiperaktivnosti i niske koncentracije, a skoro isti broj nosi se s emocionalnim problemima. Jedno od 15 djece ima teškoće s pronalaženjem prijatelja, dok jedno od sedam ima loše socijalne vještine.

Istraživanje je pokazalo da je za djecu koja idu u vrtić manja vjerovatnoća za probleme s emocijama i ponašanjem, a vjerovatnije je i da će se bolje snalaziti u društvu od onih o kojima se brine neko iz porodice ili dadilja/teta čuvalica.

Tim stručnjaka pratio je emocionalni razvoj djece u Parizu od rođenja do 18. rođendana. Roditelji su odgovarali na pitanja o ponašanju, emocionalnim problemima djeteta, poteškoćama pri stvaranju prijateljskih odnosa, hiperaktivnosti, slaboj pažnji, ponašanju i društvenim vještinama.

O 44 posto djece brinula je dadilja, 26 posto je išlo u vrtić, a o 30 posto su se brinuli članovi obitelji ili prijatelji.

Rezultat je otkrio da su dječaci koji su pohađali vrtić imali manje emocionalnih problema, a najviše problema s ponašanjem imala su djeca o kojoj su brinule dadilje.

”Pristup visokokvalitetnoj brizi za djecu u prvim godinama života može poboljšati emocionalni i kognitivni razvoj djece, spriječiti kasnije emocionalne poteškoće i unaprijediti prosocijalna ponašanja”, stoji u zaključku autora istraživanja koji vjeruju da poticajna igra, više vremena za čitanje, pravila i davanje pohvala pomažu razvoju djeteta već u najranijoj dobi.

 

Preuzeto sa index.hr

 

 

SHARE THIS

NAPIŠI KOMENTAR

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

Tehnika za lakše uspavljivanje beba

16/09/2016 . Objava: mamaba

Teorija po kojoj je lakše uspavati bebe, sada je i dopunjena. Kako smiriti bebu koja plače? Poslušajte provjerene savjete! Bebe se rađaju manje razvijene od drugih sisara, pa se prva tri mjeseca života nazivaju “četvrto...

POGLEDAJ JOŠ

EVO ZAŠTO SU NAJBOLJI: Govor gradonačelnika Osla će vas natjerati da se zamislite

16/09/2016 . Objava: mamaba

Piše: Elvir Padalović, Preuzeto sa: Magazin бука.com Vjerujemo da bi grad trebao biti na čelu ovakvih stvari. Upravo zato se naša djeca u školama uče programiranju. Zato smo preko 100 hiljada statičnih mašina za prodavanje...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS