Čaj – napitak sa vlastitom kulturom

case-caja

Napitak koji vas zimi može zagrijati, a ljeti rashladiti, ili obrnuto.

Čaju se pripisuju posebna svojstva, a najčešće iz razloga što nas zimi može zagrijati, a ljeti kada nam je vruće, rashladiti. Može nas oraspoložiti, umiriti ili umanjiti stres. Kako bi iz čaja izvukli najviše koristi, potrebno je da ga pravilno skuhamo, nije svejedno kako ćemo pripremiti čaj.

Neka priprema čaja ide tako da se biljka stavi u hladnu vodu, pa čeka da voda prokuha i onda se pusti ta voda da kuha nekoliko minuta. Drugi način pripreme je da se biljka stavi u ključalu vodu i ostavi da kuha nekoliko minuta, zatim se odmakne s vatre i odmah procijedi. Ovo nisu ispravni načini za pripremu čaja, u večini slučajeva ovako pripremljeni čajevi su skoro beskorisni, a moguće i štetni.

Ovdje ćemo pokušati opisati neke od pravilnih načina pripreme čaja, kako da iskoristite što više njegovih blagotvornih svojstava:

Priprema čaja sa prokuhanom vodom

Stavite vodu na šporet i pričekajte da prokuha. Kada prokuha, pomjerite je s vatre i ostavite poklopljenu, da odstoji 5 minuta. Temperatura vode će tada biti oko 90 stupneni Celzija. Nakon toga u vruću vodu stavite potrebne biljke i dobro promiješate. Ostavite da odstoji, ali po preporuci iz pojedinog recepta koji dođe uz pakovanje čaja. Ako planirate čaj zasladiti medom i da stavite limunov sok, bitno je da ih stavite u čaj tek kada postane, mlak jer su i med i limunov sok, zbog vitamina C, termolabilni i na visokoj temperaturi gube korisna svojstva.

Čajevi koji se duže kuhaju

Postoje čajevi koji se pripremaju od ljekovitih biljaka, a koje se kuhaju vrijeme i tako dobijeni čaj će biti vrlo koristan. Tako se, za rastvaranje pijeska i kamenca u bubrezima i mokraćnom mjehuru, koristi čaj od poljske preslice i borovice, te nekoliko listića pelina, mora kuhati pet minuta. Čaj se priprema sa 2,5 decilitra vode, stavi se jedna jušna žlica usitnjene mješavine pobrojanih biljaka, a zatim se ostavi da odstoji 15 minuta prije cijeđenja i korištenja. Za dobijanje korisnog lijeka protiv noćnog mokrenja u krevet, poljsku preslicu treba kuhati čak 10 minuta. Isto tako, čaj od plodova šipka, u pravilu, treba kuhati pet minuta.

Priprema čaja sa hladnom vodom

Čaj se može pripremati i sa hladnom vodom. Dakako, u tom slučaju koristiti se isključivo čista, izvorska voda. Ako se koristi sumnjiva bunarska voda ili kišnica iz cisterni, vodu je potrebno prvo prokuhati, a zatim ohladiti kako s čajem u organizam ne bi došle i štetne bakterije.

Djeca i čaj

Djeca, kao i odrasli, mogu piti čaj, ali treba paziti da se ne prekorači preporučena doza. Za djecu uzrasta do jedne godine pojedinačna doza je jedna supena kašika gotovog čaja, od 1 do 3 godine – dvije takve kašike, od 3 do 6 godina – 4 supene kašike, od 10 do 14 godina – 5 kašika, te od 14 do 18 godina – 6 jušnih kašika. Za osobe starije od 18 godina pojedinačna doza je 2 do 3 decilitra čaja.

Čaj za djecu priprema se na isti način kao i za odrasle. Za djecu se ne kuha neki blaži čaj, s manjom količinom biljke, već se samo smanjuje količina pripremljenog čaja. Za djecu se čaj skuha ujutro, a piju ga tokom dana, za odrasle se, u pravilu, priprema uvijek svjež čaj.
Djeci se čaj daje poslije jela, a odrasli ga uzimaju, prema receptnoj preporuci, prije ili poslije jela – obično dva – tri puta dnevno.

Djeci se najčešće daje čaj od kamilice, šipka, majčine dušice, lipe, a starija djeca mogu više-manje sve čajeve piti kao i odrasli. Rooibos čaj ili crveni čaj ima mnoga ljekovita svojstva, i ne sadrži kofein. Upravo zbog toga mogu ga ne smetano konzumirati trudnice, djeca i starije osobe.

Temu o čaju nastavit ćemo sa zelenim čajem

Zeleni čaj podrijeklom je iz Kine i Japana od prije nekoliko tisuća godina, prema legendi o zelenom čaju iz 2750 godine pne…

 

SHARE THIS

SLIČNI TEKSTOVI

NAPIŠI KOMENTAR

five × five =

Vratit će koži elastičnost i pomoći da se obnovi Ovih dana većina Vas koji imate malu djecu čuli ste pjesmicu “Peri, peri, ruke dobro operi, dobro nasapunjaj ti…”. A šta sa kožom ruku nakon toliko...

POGLEDAJ JOŠ

Maske za lice nisu za svu djecu

24/04/2020 . Objava: mamaba

NA ŠTA TREBA PRIPAZITI DOKTORI IZ NJEMAČKE UPOZORAVAJU Maske za lice nisu za svu djecu, a u ovim situacijama mogu biti i vrlo opasne Odlukom Vlade Federacije BiH te odlukom Vlade Republike Srpske svi građani,...

POGLEDAJ JOŠ

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka! One će uništiti život vašoj ćerki!

18/04/2020 . Objava: mamaba

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS