Biljke s kojima možete očistiti pluća

metvica-menta

Naša pluća su često izložena posljedicama loših navika ili, jednostavno, okruženja u kojem se nalazimo – što zbog pušenja, što zbog zagađivača koje udišemo. Pluća su , jedan od najvažnijih organa u ljudskom tijelu, zbog toga je zdravlje pluća jedan od životnih prioriteta.

Na sreću, priroda se pobrinula da nam pomogne da umanjimo štetu koju činimo plućima, a mi ćemo vam predložiti deset biljaka koje će vam u tome pomoći.

– Origano

Kada god prašina, plijesan ili polen uđu u naša pluća, tijelo oslobađa histamin kako bi ih spriječio da naprave više štete. Kao rezultat, dobijamo alergije, ili kišemo i kašljemo više nego inače. Origano smanjuje ove simptome jer je prirodni antihistamin, a u sebi zadrži nekoliko supstanci koje efikasno čiste bakterije iz naših pluća. Pritom pomaže u pročišćavanju od šlajma.

Origano treba često stavljati u hranu, a možete dodati i par kapi ulja od origana u mlijeko, čaj ili sok bar jednom dnevno.

– Divizma

Divizma, bjeloperka ili vučiji rep, često se koristi kao prirodni lijek za astmu, upalu pluća i tuberkulozu. Osim toga što smanjuje šlajm i pročišćava pluća, ona smiruje nadražena pluća i disajne puteve.

Pijte čaj divizme i udišite paru.

– Osha korijen

Osha je biljka za koju vjerovatno niste čuli. Riječ je o jednom od najjačih pročišćivača pluća koji postoje i njen korijen čest je sastojak kapi koje pomažu pri iskašljavanju i smirivanju nadraženih disajnih puteva. Osha čisti i sinuse, pomaže kod infekcija, astme, alergija…

Pijte čaj napravljen od korijena Oshe i udišite paru.

– Plućnjak

Kako joj samo ime govori, biljka plućnjak koristi se kao lijek za plućne bolesti još od 17. stoljeća. Čisti od nakupina šlajma, te je posebno dobra za pluća pušača te za one koji žele prestati sa ovom navikom. Također izrazito pomaže kod bronhitisa i astme.

Najbolje je praviti čaj od ove biljke i piti ga tri puta dnevno za brzo čišćenje pluća.

– Korijen sladića

Riječ je o jednom od najboljih prirodnih lijekova za detoksikaciju pluća. Pomaže kod upale grla, suhog kašlja i alergija, astme, bronhitisa, a ponaša se i kao antibiotik.

Čaj od korijena sladića izrazito umiruje i treba ga piti tri puta dnevno.

 

 

– Majčina dušica

Majčina dušica se za liječenje plućnih bolesti koristi tek odnedavno. Sadrži thymol koji se bori protiv mikroba i koji se često koristi u vodicama za ispiranje usta. Majčina dušica iz pluća uklanja bakterije, viruse te gljivice i posebno je korisna kod upale pluća i bronhitisa, a pomaže i kod prehlade i čestog kašlja.

Kuhajte lišće i pravite čaj koji ćete piti dva ili tri puta dnevno. Ukoliko se borite protiv upale ili infekcije, pijte čaj svaki sat do oporavka. Također, udišite paru.

– Podbjel

Lišće ove biljke još se u drevna vremena koristilo pri liječenju prehlade i respiratornih problema, a posebno je efektivna u liječenju pušačkih pluća.

Koristite i lišće i cvjetove prilikom pravljenja čaja i pijte ga bar jednom dnevno.

– Indijanski duhan

Indijanski duhan ili Lobelia inflata biljka je koja raste u Sjevernoj Americi, čiji su je starosjedioci koristili u liječenju raznih bolesti pluća. Ova biljka olakšava iskašljavanje, čisti disajne puteve i olakšava disanje. Dobra je u liječenju bronhitisa i astme, laringitisa, te se preporučuje kod odvikavanja od pušenja.

Piti čaj i udisati paru, dva puta dnevno da očistimo pluća.

– Oman

Oman biljka koristi se za liječenje raznih plućnih bolesti, najčešće kod astme ili bronhitisa. Korijenje biljke pomaže kod infekcije, te je izrazito uspješna kod prehlada i kašlja.

Smrvljeno korijenje dodati u toplu vodu, i piti napitak tri puta dnevno. Može se i inhalirati.

– Bokvica

Lišće bokvice spada u najbolje prirodne lijekove za čišćenje pluća. Sadrži pektin i glicerin, dva najčešća sastojka svih sirupa za iskašljavanja. Ima antimikrobijska, protuupalna i svojstva antitoksina, te je esencijalna u borbi protiv respiratorne infekcije.

Pijte čaj, jedite kuhano lišće i nastavite to raditi i nekoliko mjeseci nakon izbijanja bolesti.

 

Preuzeto sa: radiosarajevo.ba

SHARE THIS

SLIČNI TEKSTOVI

NAPIŠI KOMENTAR

15 − ten =

Vratit će koži elastičnost i pomoći da se obnovi Ovih dana većina Vas koji imate malu djecu čuli ste pjesmicu “Peri, peri, ruke dobro operi, dobro nasapunjaj ti…”. A šta sa kožom ruku nakon toliko...

POGLEDAJ JOŠ

Maske za lice nisu za svu djecu

24/04/2020 . Objava: mamaba

NA ŠTA TREBA PRIPAZITI DOKTORI IZ NJEMAČKE UPOZORAVAJU Maske za lice nisu za svu djecu, a u ovim situacijama mogu biti i vrlo opasne Odlukom Vlade Federacije BiH te odlukom Vlade Republike Srpske svi građani,...

POGLEDAJ JOŠ

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka! One će uništiti život vašoj ćerki!

18/04/2020 . Objava: mamaba

Nemojte da pravite ovih 10 grešaka o odnosu sa ćerkom! One bi joj mogle uništiti život!   Psiholog Mihail Labkovski je govorio o glavnim greškama koje većina majki pravi. Iako se čini da to rade...

POGLEDAJ JOŠ

TWEETS